Előbb-utóbb mindenki saját családra vágyik. De mi jön ezután?

Család Születik-Szandi & Lili blog

2017\07\24 v.szani Szólj hozzá!

Lecserélt babaholmik

A legtöbb babadolgot hirtelen ötlettől vezérelve szereztük be. Tapasztalat híján nem volt egyszerű és sok esetben tévedtünk is. Most azok a babacucok következnek, amelyeket pár hónap/nap használat után inkább lecseréltünk.

 

Fotel

Fogalmam sincs milyen oknál fogva, de én úgy gondoltam, hogy szoptatós fotelnak egy masszázs fotelt szerzek be. Akciós volt a Jyskben, úgy hogy le is csaptam rá. Úgy gondoltam, hogy milyen jó lesz a fáradt hátamnak egy kis masszázs. Jah... miután összeraktuk, akkor jutott eszembe, hogy terhesen nem lehet masszíroztatni, úgyhogy szegény fotel csak állt Lili szobájában a sarokban. Szülés után egy alkalommal használtam, de rájöttem, hogy ez a fajta masszázs nekem nagyon nem jön be. Szoptatós fotelként sem állta meg a helyét, hiszen ha etettem Lilit, akkor azt a nappaliban tettem. Miután átköltöztünk a mostani lakásba, akkor már jobban igénybe vettük. Lilinek itt nagyobb a szobája, így oda került az Adamo hinta, a fotel pedig a hinta mellé. Viszont itt sem volt jó. Ahogy megmozdultam benne, össze-vissza nyikorgott a műbőr, így inkább feladtam a küzdelmet és lecseréltem. A mostani egy Kikás fotel. A legolcsóbb, amit találtam, hiszen csak addig használom, amíg elaltatom Lilient a hintában.

 img_5222.JPG

Etetőszék

Na ezt is túlgondoltuk. Viszonylag korán kezdtük a hozzátáplását, Lili akkor még nem tudott ülni. Mindenképpen dönthető etetőszék kellett, de akkor már legyen mindenhol állítható, meg levehető tálcás meg mittomén. Szóval bementünk a Brendonba és kiválasztottunk egy Touragoo etetőszéket, amit 2! hónapig használtunk, utána Lili megtanult ülni. Teljesen feleslegesnek éreztem ekkor ezt a bazinagy széket, és a június eleji balatoni nyaralás alkalmával kipróbáltunk a szálloda éttermében egy Ikea Antilop etetőszéket. (Videó az összeszereléséről itt.) Ez Lilinek sokkal jobban tetszett. Mivel kisebb, ezért könnyebben tudott nézelődni,nekem meg azért tetszett, mert nem foglal annyi helyet a konyhában. Azt hiszem kemény 5000 Ft-ba került, de minden szempontból jobb, mint az előző.

img_5227.JPG 

Pihenőszék

Az úúúúgy volt, hogy mi a Brendon mellett laktunk (a pénztárcánk utálta ezt a korszakot). Talán 2 hónapos lehetett Lili, mikor nézegettem a Brendon oldalát és megláttam, hogy van valamilyen dzsungeles pihiszék akcióban. Mondtam férjemnek, hogy hozzon egy olyat. Ő szépen le is ment a Brendonba és hazaállított egy sokkal drágábbal, mert az cuki rózsaszín és Minnie egeres volt. Hát jó, üsse kő, drágább, szebb, biztosan jobb is. Hát nem! A dallam, amit játszott az őrületbe kergetett. Olyan volt, mint valami rossz Nintendo játék. Viszont ami miatt le lett cserélve, az a súlyhatár volt. 9 kilóig volt terhelhető, viszont 7 kiló körül már szűkösen ült benne a kölök, szóval vettünk egy másikat. Ez 15 kilóig használható és szerencsére nem játszik dallamot, csak rezeg. A hidat sosem használtuk rajta, mert Lilit idegesíti, de elég sokat üldügél benne a mai napig. (Főleg, ha porszívózni szeretnék.)

img_5228.JPG 

Tanuló kutya/egér

Férjem impulzív vásárló. Nincs mit ezen szépíteni. Na nem magának vesz dolgokat, hanem a gyereknek. (Elkényeztetés level 1000) Egy szép téli napon elküldtem a Tescóba... azt hiszem ásványvízért, erre hazaállított egy beszélő Mickey egérrel, mert le volt árazva. Hát ez az egér másnap ment is vissza a Tescóba. (Szerencsér jófejek voltak és visszavették.) Nem azért került a bolt polcára, mert korlátozom szegény férjemet, hanem mert olyan irritáló hangja volt annak a valaminek, hogy hihetetlen. Nem is lehetett érteni a dalok szövegét. De a legjobb az volt, hogy ha megnyomtál egy gombot, akkor ugye csinált valamit, aztán leraktad és 10 perc után random megszólalt, hogy most miért nem játszol vele. Alapból egy félős ember vagyok, úgyhogy nem kicsit ijedtem meg. A lényeg, hogy visszakerült, de utána meg bűntudatunk volt, hogy "elvettük a gyerek játékát", szóval beszereztünk egy FP tanuló kutyushugit. Ez viszont tök jó. Édes a hangja, rengeteg dal és mondóka van rajta, több, a baba életkorának megfelelő szint közül lehet választni, szóval tényleg csak ajánlani tudom.

img_5231.JPG 

Ezen kívül amit még lecseréltünk az a babakocsi és a hordozó kendő volt, de erről már meséltem nektek itt és itt.

Szerencsére mindegyik dolgot el tudtuk adni elég jó áron, hiszen hibátlan, garanciás termékek voltak, így nem buktunk rajta annyit. Viszont azt megtanultuk, hogy mielőtt bármi babadolgot veszünk, inkább alszunk rá egyet. Legalábbis általában.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani , Youtube-on pedig Család Születik néven

 

2017\07\21 v.szani Szólj hozzá!

Fogyásom története

Örömmel jelentem,

Bakker lány lettem!

 

Na de kezdjünk az elején.

A születésnapomon, mikor  belevágtam a dologba 3 számjegyből állt a súlyom. Na nem a terhesseg miatt hiztam el, mikor kijöttem a kórházból pont ugyanannyit nyomtam, mint amikor teherbe estem Liliennel. Több, mint egy mázsát. Szörnyű ezt így leírni, de ez az igazság. Mindig voltak kisebb nagyobb fogyókúrás lendületeim, kipróbáltam egy csomó baromságot, amivel ideig óráig működött is a dolog, de aztán mindig elcsábultam egy jóóóó kis pizza láttán. Utána meg úgy voltam vele, ha ez lecsúszott, akkor már mindegy annak a sütinek is és így szépen visszacsúsztam a lejtőn.

Aztán jött a Facebook és feldobott nekem egy csoport ajánlatot. Bakker, lefogyok! (A csoport szabályzatot alaposan olvasd át!)

Na mondom, ezen már nincs mit veszíteni, belépek.

Aztán jöttek az arcomba a teljesen hétköznapi emberek képei, akik csodálatos ütemben, egészségesen fogytak. Azt sem tudtam mi fán terem a LifeTilt, szóval gyorsan utánanéztem. A katonás, megmondós stílus nekem nagyon bejött és az átlag emberek sikerei meggyőztek. Meg is rendeltem a Bakker, lefogyok csomagot és elkezdtem az életmódváltást.

img_4649.JPG

 Mert ez nem egy diéta, nem egy fogyókúra, ez egy életmód! Itt nem arról van szó, hogy kapsz pár fogyibogyit, azt csá. Megkapod a konkrét edzés tervet, étrenddel együtt. (Ami meglepően könnyen tartható és nem kis adagokról va szó.) A csapat folyamatosan támogat és motivál. Egyszerűen átkattan az ember agya és tudja, hogy menni fog.

Mikor belevágtam meg mindig 100 fölött volt a súlyom.

Első cél az volt, hogy a 60 napos program után 8-assal kezdődő számot lássak a mérlegen. Ez minden bizonnyal sikerülni fog, hiszen nemsokára lejár 30 napom, de már csak pár kiló választ el az első céltól.

A bikinibody nálam sajnos esélytelen, mert a terhesség alatt úgy szétszakadt a bőröm, hogy azt inkább nem szeretném megmutatni senkinek.

Úgy gondoltam, hogy a 60 nap letelte után jelentkezem csak fogyokúrás helyzetjelentéssel, viszont annyira boldog vagyok, hogy muszáj ezt veletek is megosztanom.

Most pedig jöjjenek a képek!

img_5188.JPG

A képeken ezek a nadrágok vannak rajtam. Ok, a kisebbnek gumis a dereka, de szerintem akkor is durva :D

 

img_5216.jpg

img_5215.jpg

Bocsi a kócos fejért, de a bejegyzés írása közben ugrottam a tükör elé, hogy tényleg friss képet tudjak felrakni. A "dagikép" 02.08-án készült, de az életmódváltás kezdetekor ugyanígy néztem ki.

Mivel ez nem a reklám helye, ezért jöjjön egy kis negatívum is. A fehérje számomra ihatatlan. Túlságosan is kiérződik az édesítőszer, egyszerűen képtelen vagyok elfogyasztani. Úgy gondoltam bepróbálkozom egy másik márkával is. Ez viszont nagyon finom. BioTechUSA Iso Whey Zero fehérjét vettem citromos sajttorta ízben és most már kifejezetten várom, hogy végre ihassak belőle.

fullsizeoutput_4e5.jpeg

Motivációból most nincs hiány! Liliért csinálom, hogy egy egészséges, magabiztos anyukája legyen, akivel futkározhat a játszótéren. 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani , Youtube-on pedig Család Születik néven

 

2017\07\05 v.szani Szólj hozzá!

Gondolatok a hozzátáplálásról

Ha beírjuk a keresőbe, hogy hozzátáplálási táblázat akkor nem igazán találunk két egyformát. Mindegyik egy kicsit eltér a másiktól, ezért nagyon nehéz megtalálni , hogy vajon melyik a megfelelő. Nem könnyíti meg a helyzetet az sem,hogy a támogató rendszer véleménye sem egyezik meg. A WHO ajánlások kb. öt percenként változnak (most pl az allergizáló ételek bevezetésével kapcsolatban), a védőnők tudása sem egységes, hiába járnak továbbképzésekre. A nagyszülők többségéről meg ne is beszéljünk. Ők egy teljesen más világban éltek, ahol teljesen elfogadott dolog volt két hónaposan tejet adni a gyereknek. (sarkított példa)

Az embernek nagyon nehéz eldöntenie, hogy mi a helyes és mi az, ami jót tesz a babának. Sajnos még abban sincs egyezés, hogy mikor kezdjük el a hozzátáplálást a tápszeres babáknál. Ez egy olyan téma, ami a leginkább megosztja az anyukákat. Hatalmas és vérremenő viták tudnak kialakulni a téma körül. Pedig azt kellene figyelembe venni elsősorban, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének. Aki elkezdi négy hónaposan a hozzátáplálást az nem rossz csak hallgatott egy véleményre. Az sem rossz szülő aki 7-8 hónaposan kezdi a hozzátáplálást, mert biztosan annak is megvan az oka.Egymás véleményét mindig próbáljuk meg tiszteletben tartani, ez a legfontosabb. 

Szerintem az a legegyszerűbb, ha kiválasztunk egy táblázatot, ami nekünk leginkább tetszik és megfelel az igényeinknek és ahhoz tartjuk magunkat. Ha elhatároztuk, hogy xy alapján csináljuk, akkor ne nézelődjünk másfele, mert csak elbizonytalanodunk. 

Én ezt a táblázatot választottam:

 img_2722.JPG

 

Kinyomtattam és kiakasztottam a hűtőre, különböző színekkel jelölöm, hogy mit szeret, mit nem eszik meg és mi az, amire érzékeny.

Az sem segít, hogy a bébiételek hónap ajánlása gyakran teljesen eltér a táblázatunktól. Persze ennek is megvan az oka. Egy 4 hónaposan adható epres bébiételből teljesen ki van vonva minden allergizáló anyag. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ha ilyen ízű bébiételt kap a baba, akkor az eper van vezetve.

Mi négy hónaposan kezdtük orvosi ajánlásra a hozzátáplálást, mert Lili nem volt hajlandó megenni a tápszert. Így visszagondolva kicsit korai volt, nem volt még teljesen készen rá. Ez abban nyilvánult meg, hogy nem igazán volt partner az etetések során. Már betöltötte a hat hónapot, mire szépen nyitogatni kezdte a száját.

Én itt is annak a híve vagyok, hogy haladjunk a baba tempójában és ne erőltessük rá a dolgokat. Lili pl. utálja a cukkinit, ezért hiába bírja a szervezete, egyszerűen nem akarja megenni semmilyen módon, ezért nem is adok neki. Viszont vannak olyan ételek is amiket nem bír, mert kiütéses lesz. Meglepő módon ilyen az alma illetve a körte. Amint almát eszik, rögtön kiütéses lesz a halántéka.

img_2726.JPG

Sütőtököt viszont bármilyen mennyiségben képes elfogyasztani. Elvileg három étkezésünk már ki van váltva, gyakorlatilag ez nem mindig van így. Nagyon sok minden befolyásolja az étvágyát illetve, hogy milyen módon szeretne enni. Pl. ha fogzik egy baba akkor nem biztos, hogy a kanalas ételt elfogadja, hiszen zavarja az ínyét a kanál. Ebben az esetben nem szabad kétségbeesni, hogyha kevesebbet eszik a baba vagyha nem fogadja el a pürét. Előfordult nálunk is ilyen. Ha pár kanál után látom, hogy ez nem csúszik neki, akkor megpróbálkozom egy kis tápszerrel és nem görcsölök azon, hogy márpedig most főzeléket kellett volna ennie csirkehússal. Persze tudom, hogy ijesztő amikor nagyon keveset eszik a gyerek, de mihez képest eszik keveset? 6-7 hónapos baba, sőt egy ennél kisebb baba sem fogja éhen halasztani magát. Ha éhes akkor azt úgyis jelezni fogja így vagy úgy. Éppen ezért nem aggódom azon sem, hogy Lili mostanában rászokott az éjszakai evésre. Ez természetesen kellemetlen, hiszen az ember megszokta már, hogy nem kell este felkelni etetni, de előbb-utóbb úgyis leszokik majd róla. A régi védőnőnktől erre azt a tanácsot kaptam, hogy adjak neki egy kis vizet, amikor felkel. Szívem szerint mondtam volna neki, hogy igyon ő vizet, ha éhes és meglátjuk mennyire nyugszik meg. 

Az első két hónapban Lili nem volt hajlandó megenni a házi kosztot. Bárhogy próbáltam belecsempészni az üveges bébiételbe például a főtt krumplit, egyszerűen, ha megérezte a házi kosztot, akkor nem volt hajlandó enni. Egy darabig ez zavart, mert mi az, hogy nem ízlik neki az anyja "főztje"? Mindekinek az anyja főztje a legjobb. Meg azért ismerjük be, anyagilag sem mindegy. Nem erőltettem, viszont néha bepróbálkoztam, hátha elfogadja. Egy darabig sikertelen volt a kísérlet, de aztán hét hónapos kora előtt pár nappal már megette és azóta is elfogadja a házi pürét.

Azért nem kergetem magam hiú ábrándokba, az én hóbortos lányomnál ez egy pillanat alatt változhat.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven

 

2017\06\28 v.szani Szólj hozzá!

Sz.ranya vagy szuperanya vagy?

Annnyira nagyon elegem van a szuperanya és szaranya kifejezésekből. Mindig van valami, amiben az egyik anyuka nem ért veled egyet és ő jobban tudja. Ilyen téma a tv, a mozgásfejlődés, a hordozás, a hozzátáplálás és kb minden gyerekkel kapcsolatos dolog. A hozzátáplálás annyira veszélyforrás téma lett anyukák körében, hogy én csak 1-2 emberrel merek beszélgetni róla Hihetetlen habzó szájú harcok tudnak menni egy-egy étel bevezetése kapcsán.  

Na de ne kanyarodjunk el!

Összeszedtem pár dolgot, hogy én miben vagyok szar- illetve szuperanya! (Természetesen ezeknek a megítélése szubjektív.)

Szaranya:

Néz mesét a gyerek YouTube-on. Főleg a Kerekmese a menő, de néha beficcen egy kis Bogyó és Babóca vagy Tompeti is.

Szuperanya:

Minden nap olvasok mesét és mondókát Lilinek, illetve naponta 5 órát tuti, hogy énekelek neki. Ez köszönhető a Kerekmesének is, hiszen rengeteg dalt onnan "tanultam" meg. (Éljen a Porszívó dal)
img_4308.JPG

(Az esetek 99%-ban természetesen nem ilyen közelről nézi.)

 

Szaranya:

Nem engedem, hogy a gyerek egy ágyban vagy egy szobában aludjon velünk. Nekem szükségem van ennyi személyes térre.

Szuperanya:

Hordozom Lilit, így rengeteg időt tölt testközelben. Délután gyakran alszik el a kendőben és olyankor nem kötöm ki, csak eldőlök vele a fotelban és így megvan a testkontaktus.

img_4192.JPG 

Szaranya:

Nem cicizett a gyerek, egyáltalán. Amit én már nem is bánok. Természetesen nem vagyok a szoptatás ellen, de ami nem megy, azt nem kell erőltetni. A történetet itt elolvashatjatok.

Szuperanya:

Semmi hozzáadott cukros dolgot nem adok Lilinek és próbálok BIO, illetve ellenőrzött termékeket vásárolni neki.

 

Abba most ne menjünk bele, hogy a felsorolt dolgok kinek melyik kategóriába tartoznak, mert nem ez a lényeg. A lényeg, hogy mindekinél van olyan dolog, amit mások szerint jól vagy rosszul csinál. Míg az egyik anyuka szerint nem gond, hogy cumizik a gyerek, addig a másik szerint a cumi az ördögtől való.

Szerintem inkább hallgassunk az ösztöneinkre, hiszen minden baba más, így más igényeik is vannak. A címre vissztérve a válasz pedig az, hogy nem számít. Egy valaki elégedettsége számít, ő pedig úgyis hangos ordítással jelzi, ha valami nem tetszik neki.

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven

 

 

2017\06\21 v.szani Szólj hozzá!

Babával egy esküvőn

Egy babával vagy egy kisgyerekkel egyáltalán nem egyszerű programokat szervezni, főleg úgy, ha még "viselkedni" is kell az adott szituációban.

Nem mondom, hogy az esküvő előtt jobban izgultam, mint a menyasszony, de szerintem a stressz szintünk kicsit közelített egymáshoz.

Fogalmam sem volt, hogy Lili hogyan fog viselkedni az esküvőn. Több nehezítő körülményt is számba vettem, amivel "zavarhatjuk" magunkat és a násznépet.

Mivel Lili a 20 perces keresztelőt sem bírta ki, így gyorsan egyeztettem a barátnőmmel, hogy "Bocsi-Bocsi, de mindenki jobban jár, ha mi inkább a templomi szertartás végére megyünk csak." Persze avval tisztában voltam, hogy valószínűleg fel sem tűnne neki a ceremónia közben, ha Lilien éppen nyüglődik, de nem akartam, hogy 1) mások ne az ifjú párt hallják, hanem minket 2) az esküvői videón az igen helyett a gyereksírás legyen hallható.

Úgy gondoltam, hogy egy veszélyhelyzet kilőve. Jött a ruha kérdés. Elég maszatolós korszakát éli a kisasszony, ezért szintén egyeztettem a menyasszonnyal, hogy Lili fehér ruhában lesz. Na nem azért, hogy "ellopjuk" a nagy napot, hanem mert ha éppen magára önt egy tál pörköltet, akkor egyszerűbben folttalaníton a fehér ruhát menetközben, mint egy színeset. Persze vihetnék neki pótruhát, amit meg is teszek, de azért nem szeretnék 500 ünneplőt venni/vinni, hogy a násznépes képeken ne egy kismalac, hanem egy gyerek látszódjon.

Következő kérdés, babakocsi jön vagy marad? Arra jutottam, hogy inkább elvisszük, az autóban elfér, max világot lát egy kicsit. A pár igen kedvesen és előrelátóan foglalt egy szobát, ahol a picik tudnak pihenni, de ahogy ismerem a lányomat úgyis kendőben fog aludni rajtam. Bár ez a jobbik verzió, hogy alszik.

Na és itt jött a következő buktató. Lili 7 órakor fürdik, 8 órakor meg altatás jön, különben ordítás lesz a fáradtságtól. A polgári szertartás 17:30-kor kezdődik. Ha tart egy órát, akkor is lesz 8 óra mire kezdődik a vacsi, addigra Lilient pont altatni kéne. Na ezt hogy oldom meg? Ráadásul biztos voltam benne, hogy lerókázza a ruhámat vagy összekeni valamivel, tehát ha a gyerek nem is, én tuti foltosan fogok rohangálni. Na meg a magassarkú, a ruhához mindenképpen azt kell felvennem, de abban hogyan fogom ringatni Lilit, amikor magamra kötöm a kendőt? 

Mint látjátok, volt pár parám az esküvő előtt. Rettegtem attól, hogy valahogy "elrontjuk". Előtte két napig alig aludtam, próbáltam megoldást találni az esetlegesen felmerülő problémákra.

Hát mint kiderült ezt is túlaggódtam, teljesen feleslegesen.

fullsizeoutput_3fb.jpeg

Az esküvő napján jött egy kisebb hidegfront, aminek következtében Lili egész nap 20! percet aludt csak. Skeresen megérkeztünk a helyszínre, útközben Lili elludt. Áttettük a babakocsiba, de amint elkezdődött a szertartás ordítva felébredt, úgyhogy fogtam a kendőt és a gyereket és gyorsan kirohantam vele. Ezután viszont viszonylag problémamentesen haladtak a dolgok. Néha elálmosodott, bár aludni nem tudott a sok izgalmas látnivalótól. Mindenkivel pacsizott és nevetgélt. A vacsorát szépen csendben végigülte az etetőszékben, imádja nézni, ha eszik valaki.

img_4557.JPG

Az est nagy részében kendőben volt és még táncolni is tudtunk vele egyet.

Kilenc órakor bevágta a szunyát.

img_2613-1.jpg

Sajnos a babakocsiba nem sikerült átvarázsolnom, így éjfél előtt inkább hazajöttünk. Kezdett ébredezni Lili, az én hátam meg nem igazán bírta már tovább. A zene amúgy egyáltalán nem zavarta, a másnap engem annál inkább. Mivel Lili végülis aludt az este folyamán, ezért ugyanúgy hajnali ötkor indította a napot. Na az határozottan fájt, aznap a túlélésre játszottunk férjemmel és egyfolytában az órát néztük, hogy mikor jön már az esti alvás.

Azt nem mondom, hogy ezen a héten újra bevállalnék egy lagzit a gyerekkel, de sokkal jobban sikerült, mint számítottam.

2017\06\14 v.szani Szólj hozzá!

A keresztelő

Egy dologban 1000%-ig biztos voltam már akkor is, mikor Lilien csak tervben volt. Az pedig nem más, mint a Keresztelő. Azért az egyes szám, mert pàrom nem túl vallásos, viszont tudta, hogy ez nekem nagyon fontos, így nem ellenkezett. A terhesség alatt "kijelöltük" a keresztszülőket. Nem bonyolítottam túl a dolgot, lényegében közöltem, hogy ti lesztek azok, ellenvetés nincs. (Nem mintha szándékukban állt volna ellenkezni.)

Picit bonyolította a dolgot, hogy 2 keresztapát és 1 keresztanyát szerettünk volna. Azt hitttem ez majd problémát okoz, de hihetetlenül elkeseredtem, amikor megtudtam, mennyire a pénz számít ebben a kérdésben is. Semmi egység nincs a dologban, templomonként változnak a feltételek és az anyagiak.

Biztos voltam benne, hogy nem fogok a keresztelőért fizetni. Teljesen felháborodtam, hiszen ennek nem így kéne működnie. Több templomot is felkerestem, a legtöbbnél konkrét tarifát mondtak. Aztán rátaláltam egy ferences templomra. Nem volt nekik gond, hogy több keresztszülő legyen és az anyagiakról is akkor beszéltek, mikor rákérdeztünk. Nem kerül semmibe, viszont, ha adományt adunk, akkor azt elfogadják. Na ez a hozzáállás tetszett. Persze, hogy adunk, tervben volt, de mennyivel másabb, ha nem követelik.

img_3298.JPG

Meglett az időpont, gyorsan csináltam otthon meghívókat, mégis legyen valami emlék a keresztszülőknek is. Lilinek használtan vettem egy rózsaszín fodros ruhácskát. Mivel egy alkalomra kell csak, nem akartam vagyonokat költeni rá. Mondjuk annyira nem volt jó választás, mert a gyerek kb megsült benne, de most már mindegy.

fullsizeoutput_234.jpeg

A Keresztelő előtti héten volt egy személyes találkozó, ahol beszélgettünk pàr szót az Atyával. Igazán kedves volt és megértő. Megkérdezte, hogy miért nem volt templomi esküvőnk. Én meg őszintén elmondtam, hogy a párom teljesen kiakadt, hogy jegyesoktatásra kéne járnunk és mivel nem vallásos, ezt nem akarta bevállalni. (Férjem meg is jegyezte , hogy ezt ilyen nyíltan nem kellett volna elmondanom,de hát na! Csak nem hazudok a templomban egy papnak. ;) )

Szóval nem volt gond, mondták, hogy ha mégis úgy döntünk, nagyon szívesen fogadnak minket evvel kapcsolatban is. (Hmmm, ezen azért elgondolkodtam. :) )

Eljött a Keresztelő napja. Lili természetesen megint máshogy alakította a napirendjét, úgyhogy pont akkor szeretett volna aludni, amikor a szertartás kezdődött. Egy nagy ordítás lett az egészből, egészen addig, amíg fel nem vette a kígyónő pózt. (Tudjátok, amikor hanyatt fekszik a kézben és teljesen lehajtja a fejét, c alakba görbîtve a hátát.) Az egyik keresztapuka ezt más póznak hívta, de mégis egy keresztelőről van szó, úgyhogy inkább le sem írom. Amint kiértünk a templomból Lilinek jobb kedve lett és hazafele a kocsiban el is aludt.

Miután hazajöttünk és bográcsoztunk egyet. Itthon Lili már nagyon jól érezte magát. Tetszett neki, hogy ő van a középpontban és mindenki dajkálja. 

Ebéd után felvágtuk a tortát, amit őszintén nem a gyereknek vettünk, hanem magunknak, hiszen ő még nagyon nem ehetett belőle.

img_4494.JPG

 

Összességében jól alakultak a dolgok, de azért örülök, hogy már túl vagyunk rajta.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven

2017\05\31 v.szani Szólj hozzá!

Kinek jó a hordozás?

Szánom-bánom bűnömet, de én a hordozós anyukákra mindig úgy tekintettem, mint egy űrlényre. 

Úgy gondoltam, hogy olyan "lusták", hogy még arra sem képesek, hogy kézben vagy babakocsiban vigyék a gyereket és biztosan csak az ő kényelmük érdekében van az egész. Ezúton is bocsánatot kérek minden hurcis anyukàtól és örömmel jelentem, én is beálltam az űrlények sorába. De kezdjük a legelején.

Amikor én azt mondom, hogy kupi van a lakásban, az kb annyit jelent, hogy 2, esetleg 3 olyan dolog is található, ami nem a helyén van. Rendmániás vagyok na, nincs mit ezen szépíteni. (Habár Lili tesz most már róla, hogy ez elmúljon.) 

Olyan két hónapos lehetett a kis törpém, amikor észrevettem, hogy nem igazán tudok csinálni mellette semmit. Igen, tudom. Béna vagyok, mert csak egy gyerek és biztosan bennem van a hiba, amit el is fogadok. Tudom, hogy vannak olyanok, akik jobban meg tudják szervezni a dolgokat, én sajnos nem tartozom ezek táborába. Viszont aki ismeri vagy látta már Lilit az tudja, hogy baromira nem egy könnyű eset a lányka. Tényleg 0-24 órában figyelni kell rá és kiköveteli, hogy vele legyen foglalkozva. Ami nem gond, tudtam, hogy a gyerekek így működnek, de valahogy a takarítás mániám nem jutott az eszmbe. Szóval a kisasszony 2 hónapos kora körül már nem igazán ment a főzés/takarítás és babaszórakoztatás. Szinte láttam mászni a bacikat a padlón, úgyhogy körülnéztem kendő piacon.

img_4198.png

Hát te atya ég! Nekem fogalmam sem volt róla, hogy ennyi féle fajta kendő és hordozó van a piacon. Úgyhogy inkább elmentem egy kölcsönzőbe és 2 hétre béreltem egy szövött kendőt, amit megmutattak, hogy hogyan tudok megkötni a legegyszerűbben. Hát én 2 hétig lelkesen gyakoroltam plüssel, üresen, Lilivel, de egyszerűen nem ment. Próbáltam másik kötést is, de rá kellett jönnöm, hogy én ehhez hülye vagyok, úgyhogy inkább vissza is vittem és vettem helyette egy karikásat.

img_3014.JPG

Na avval már volt sikerélmény. Könnyen fel tudtam rakni Lilit, aki édesdeden aludt is rajtam. Eleinte csak otthon használtam, de persze nem arra a célra, amire eredetileg vettem. Olyan 4 hónapos kora körül az én kis kölök mackóm rájött, hogy kendőben aludni nagyon jó. Úgyhogy csak ott aludt el, ha közben ugráltam vagy sétáltam a lakásban vele. Meg ugye jött a babakocsi undor, úgyhogy gyakran az utcán is elkezdtük a hordozást. Egy hónapig bírtam, mert hiába cserélgettem a vállaimon a kendőt azért Lili már igencsak 7 kiló felett volt, a hátam ezt meg nem igazán díjazta. Egy nagyon kedves ismerősöm kölcsönadott egy mei tait, ami határozottan sokat segített, viszont Lili háton nem maradt el benne, úgyhogy a szépen gyarapodó súlyával maradt az elől hordozás. Picivel több, mint egy hónapig abban aludt és azt vittem magammal, ha babakocsizni mentünk.

Aztán megint jött egy váltás és most jelenleg úgy állunk, hogy egyszer ebben, egyszer abban van el, attól függ milyen hangulata van. Bár most jobban csípi a karikás kendőt, mert abból jobban kilát. Az első karikásunk sajnos megadta magát. Használtan vettem, hogy már be legyen törve és sajnos  2 helyen is elfeslődött. S.O.S.-ben kellett keressek egyet, mert a szeparációs szorongás kellős közepén vagyunk és már csak a kezemben nyugszik meg, ami a majdnem 10 kilójával nem éppen egyszerű mutatvány. Így jutott hozzám egy Elena Sling karikás kendő. Szerencsére jó döntés volt. Nagyon kényelmes és jó anyagú kendő és az sem utolsó, hogy imádom a színét.

img_4192.JPG

 

Lassan eléri azt a kort, hogy be lehessen szerezni egy csatos hordozót, már keresgélek a tökéletes után.

Szóval a hordozás nem az ördögtől való. A baba imádja, anyuka imádja, az emberek meg úgyis mindig találnak valamit, ami miatt furának lehet nézni a másikat.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven

2017\05\26 v.szani Szólj hozzá!

Napirend mindenáron

Mindenki azt mondja, hogy a babának az első pillanattól napirend kell.

De mégis hogyan alakítsuk ki? Hiszen nálnunk sem történik mindig minden ugyanabban az időben. Nem igazán értettem, hogy egy babával mégis hogyan értessem meg, hogy mikor aludhat és mikor ehet.

Persze amikor napirendről beszélünk, akkor nem arra kell gondolni, hogy percre pontosan kell történnie a dolgoknak. Itt elsősorban arról van szó, hogy meghatározott sorrendben történjenek a dolgok, hiszen a baba úgysem tudja mikor hány óra van.

img_4155.jpg

Nem igazán tudatosan, de Lilivel már az első pillanatban elkezdtem egy bizonyos rutint kialakítani. Na nem mondom, hogy milyen okos és előrelátó vagyok, hiszen erről szó sincs. A születése után a kórházban minden etetés után le kellett mérni. Ez úgy történt, hogy volt egy peluscsere, aztán mérlegelés, etetés és ismét mérlegelés. Ez alapján látták, hogy mennyit sikerült szopiznia a babának és ha kevesebbet evett, mint ami elő volt írva, akkor adtak neki tápszert. A 3 bent töltött nap alatt nekem teljesen természetessé vált, hogy minden etetés előtt átpelenkáztam a babát.

Egy idő után azt is észrevettem, hogy ha elkezdett nyűgösködni, mert jelzett a pocak és én a pelenkázó komódra tettem, akkor rögtön elhallgatott, hiszen tudta, hogy jön a kaja is.

Természetesen a fórumok és Facebook csoportok itt is elbizonytalanítottak egy időre. (Épp ezért ki is léptem mára már minden csoportból.) Az egyik kérdésnél a napirend volt a téma és a legtöbben azt írták, hogy náluk nagyon is fixen működnek a dolgok. Ekkor 3 hónapos kor körül jártak a babák. Én végig gondoltam egy napunkat és arra jutottam, hogy totális káosz az egész. 

Olvasgattam, tervezgettem, hogy mégis mikor kéne Lilinek ébrednie, hogyan is kéne működnie a dolgoknak. Még előre megírt táblázatokat is találtam, hogy mikor mit csináljon a gyerek. Egy idő után arra a következtetésre jutottam, hogy nem érdekel az egész. Nem fogom kényszeríteni a gyereket arra, hogy evés után 30 percet játszunk, ha ő 20 perc után aludni akar. Nem fogom erőlteti, hogy reggel 8-kor induljon a nap, ha ő 5-kor már ébren van. Úgy döntöttem ismét, hogy megbízom a gyerekben. Próbálom megtartani a sorrendeket, de nem csinálok belőle nagy ügyet, ha néha borul az egész.

Egyenlőre úgy tűnik, hogy a módszerem bevált. Lilinek nagyon kiszámítható napirendje alakult ki. Bár ehhez azért kellett fél év és rengeteg türelem. Hiszen az első 6 hónapban ő irányított. Annyira kevés az az idő, amikor még azt csinálhatja, amit szeretne. Először a bölcsöde, utána az óvoda és szépen be kell állnia a sorba, meg kell tanulnia a szabályokat. Had történjen egy rövid időre minden akkor, amikor ő szeretné, természetesen azért ésszerű keretek között.

Jelenleg így néz ki a napirendünk:

Reggelt ötkor ébred, reggeli után egy óra alvás következik, majd 10 óra fele uzsonna. Dél körül jön egy pár perces szundi, majd ebéd, játék és alvás háromig. Négy körül uzsonna, hétkor fürdés, nyolckor vacsora és alvás. Persze néha vannak csúszások, de a lényeg mindig ez. ( Mondjuk most pont kezdi elhagyni a reggeli utáni alvást.)

Annak viszont nagyon örölük, hogy ha egy egész napos program miatt változás van, akkor az nem viseli meg. Úgy gondolom, hogy ez főleg a nyaraláskor jön majd jól, de természetesen azalatt is az ő kényelme lesz az elsőszámú szempont.

Persze, tudom, hogy babafüggő, de véleményem szerint nem kell mindenáron rá kényszeríteni a könyvben leírtakat. Hiszen ő csak pici és nem hülye.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven

Címkék: baba
2017\05\19 v.szani 1 komment

Naptej, kalap, napszemüveg! Na de milyet?

Végre itt a jó idő, ezért beleástam magam a témába. Mit, milyet és miért?

Azt nem mondom, hogy okosabb lettem, mert rengeteg ellentmondásos információt találtam, de azért összeszedtem nektek, remélem picit azért hasznos lesz.

 

Naptej!

A babák 6 hónapos kora alatt semmilyen fényvédő nem ajánlott. 6 hónapos kor után jöhetnek a fizikai fényvédő krémek. A fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínen alkotnak védőréteget. Nagyjából olyan, mint egy vékony fényvisszaverő réteg a baba bőrén. Régen onnan biztosan fel lehetett ezeket ismerni, hogy vastag fehér réteget alkottak a bőrön. Manapság gyakran használnak nano alkotóelemet hozzá, ezért ez már nem látszódik, viszont itt jön a dilemma. Rengeteg magyar és külföldi cikket átrágtam ez miatt. Valahol azt írják, hogy éppen a nanorészecske miatt be tud jutni a bőrbe és ez károsíthatja a szöveteket, illetve akár még bőrrák is felléphet a későbbiek során ennek következtében. Viszont egy másik cikk szerint a kockázat minimális és az is csak abban az esetben, ha sérült bőrre kenjük a krémet. A harmadik verzió szerint, pedig ezek a termékek biztonságosan használhatók, mert az élő szövetig nem szívódnak be.

Abban viszont mindenki egyetértett, hogy az ezekben a krémekben előforduló nano titanium-dioxid, illetve nano cink-dioxid belélegezve tényleg veszélyes. Tehát, ha ilyen terméket választunk, akkor törekedjünk arra, hogy ne spriccelős verzióban. 

Nem igazán lettem okosabb, viszont muszáj volt venni valamit, ezért én egy Dm Babylove fizikai fényvédőt választottam Lilinek. 50 faktoros és nano titanium-dioxidot tartalmaz.

Bízom benne, hogy jól működnek  az ellenőrzések ezeknél a kencéknél és nem engednek forgalomba olyan terméket, ami káros lenne a babákra.

fullsizeoutput_238.jpeg

Kalap

Lili szerencsére elviseli a kalapokat, így nálunk még az sem feltétel, hogy kötős legyen. Az új védőnénink viszont egy nagyon jó dolgot javasolt, amit őszintén bevallom, nekem nem jutott volna eszembe. Az pedig nem más, mint a "légiós" sapka. Jó hosszan lelóg a nyakába és a vállára, így ott is kap egy kis extra védelmet a bőre. Úgyhogy a következő haditerv egy ilyet beszerezni.

img_3765.jpg

 

Napszemüveg

Ez ismét egy vitatott téma, ahol eléggé megoszlanak a vèlemények még orvosok között is. Egyes vélemények szerint szigorúan tilos, mert nem tanul meg a baba szeme védekezni az erős fénytől. A másik oldal viszont azt mondja, hogy a babák szeme ugyanúgy veszélyeztetett az UV sugárzás miatt, így a napszemüveg fontos kisgyerek korban is. Nem igazán tudtam, hogy most kinek higgyek, úgyhogy kikértük a háziorvos véleményét. Ő azt mondta, hogy mivel Lilinek nagyon világos a szeme, ezért ha elviseli magán a szemüveget, akkor mindenképpen hordja. A biztonság kedvéért a védőnőt is megkérdeztem, aki említette, hogy pont pár napja beszéltek erről a koraszülött osztály egyik orvosával és ők is amellett vannak, hogy a napszemüveg nagyon hasznos. Úgyhogy mi beruháztunk egybe. Természetesen fontos, hogy tényleg megbízható helyről vásároljunk napszemüveget, ami valóban UV szűrős, mert a "műszemüvegekkel" sokkal többet árthatunk a picinek. Mi a Brendonban vettünk egy Baby Banz szemüveget. Praktikus gumis kialakítású, így nem esik le a baba fejéről. Lili nagyon szereti, de őszinte leszek veletek. Baromi furán néznek ránk az utcán, amikor rajta van. 

img_3626.JPG

Egy dolog viszont nagyon fontos. Sose védjük a piciket babakocsira terített textilpelussal a napsütés ellen. Nagyon gyorsan felmelegszik a levegő a kocsiban és akár 10 fokkal is melegebb lehet, mint kint.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven

2017\05\12 v.szani 8 komment

Albérletbe gyereket vállalni nem bűn

Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk a baba projectbe egy percig sem gondoltuk, hogy probléma lehet, hogy albérletben élünk.

Párommal mind a ketten úgy gondoljuk, hogy az albérlet nem egy rossz dolog. Ha kinőjük a lakást, ahogy most is történt, akkor költözünk egy nagyobba. Ha az új munkahely messze van, akkor közelebb cuccolunk. Ha a város másik végében jobb az ovi, akkor megyünk oda.

img_3590.JPG

Persze elismerem, hogy az albérletezésnek vannak hátulütői. Általában csak arról beszélnek, hogy a gonosz szemét albérlők mennyire kihasználják szegény tulajdonosokat. Viszont az éremnek mindig két oldala van. Eddig szerencsére csak egy érdekes helyzetbe csöppentünk bele, de az tényleg kiakasztó volt. A kedves "főbérlő" úgy gondolta, hogy attól, hogy mi ott lakunk neki szabad bejárása van a lakásba. Ez csak azért volt probléma, mert képes volt szombaton hajnali hatkor bejönni "leolvasni a villanyórát" , valamint rendszeresen átnézte a postánkat. Két hónapig bírtuk, aztán inkább a kauciót otthagyva elköltöztünk. (Mert elmondása szerint mi lelaktuk a lakást, ezért nem volt hajlandó visszaadni.)

Ettől az egy példától eltekintve tényleg nem volt probléma. Az tény, hogy nem a legegyszerűbb macskával és gyerekkel albérletet találni, de eddig nekünk mindig szerencsénk volt. Persze itt azért az is közrejátszik, hogy legyen elegendő tőkéje az embernek.Ha alkudozás nélkül valaki ki tudja fizetni a 2, egyes esetekben 3 havi kauciót, akkor nem igazán problémáznak ilyeneken. Meg ugye egyszerűbb bútorozatlan lakást kivenni, hiszen ott a tulajdonos nem félti a cuccait. (Bár azért tudjuk, hogy ezek annyira nem egyszerű dolgok.)

Szóval nem gondoltuk egy percig sem, hogy ez bármiféle hátrányt jelentene.

Aztán jött a VÉDŐNŐ. (Szerencsére a költözés következtében már nem hozzá tartozunk. Plusz egy érv az albérlet mellett.) 

Az első találkozás alkalmával megkérdezte, hogy saját lakásról van-e szó. Mikor említettem, hogy béreljük, akkor egy gúnyos mosolyt kaptam válaszul, majd egy dörmögést az orra alatt: "Elég nagy felelőtlenség így gyereket vállalni."

Hirtelen megszólalni sem tudtam. Felelőtlenség? Miért? A lakásban minden a miénk, normális felnőtt emberek vagyunk, a gyereknek mindent meg tudunk adni, ami kell. (Khmm... meg egy csomó értelmetlen felesleges dolgot is sajnos.)Milyen jogon ítél el engem? 

Véleményem szerint nem akkor leszünk felelős szülők, ha saját házba vállalunk gyereket. Van akinek nem létszükséglet, hogy a neve szerepeljen egy papíron és olyanok is akadnak, akiknek nincs lehetőségük sajátra. Ettől még nem rossz emberek és ugyanúgy joguk van családot alapítani, mint bárki másnak.

Én szeretem ezt az életformát. Élvezem, hogy nem vagyunk röghöz kötve. Így legalább ha jön a tesó, akkor mehetünk egy nagyobba, bár most pár évig nincs tervben a költözés.