Gondolatok a hozzátáplálásról

Ha beírjuk a keresőbe, hogy hozzátáplálási táblázat akkor nem igazán találunk két egyformát. Mindegyik egy kicsit eltér a másiktól, ezért nagyon nehéz megtalálni , hogy vajon melyik a megfelelő. Nem könnyíti meg a helyzetet az sem,hogy a támogató rendszer véleménye sem egyezik meg. A WHO ajánlások kb. öt percenként változnak (most pl az allergizáló ételek bevezetésével kapcsolatban), a védőnők tudása sem egységes, hiába járnak továbbképzésekre. A nagyszülők többségéről meg ne is beszéljünk. Ők egy teljesen más világban éltek, ahol teljesen elfogadott dolog volt két hónaposan tejet adni a gyereknek. (sarkított példa)

Az embernek nagyon nehéz eldöntenie, hogy mi a helyes és mi az, ami jót tesz a babának. Sajnos még abban sincs egyezés, hogy mikor kezdjük el a hozzátáplálást a tápszeres babáknál. Ez egy olyan téma, ami a leginkább megosztja az anyukákat. Hatalmas és vérremenő viták tudnak kialakulni a téma körül. Pedig azt kellene figyelembe venni elsősorban, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyerekének. Aki elkezdi négy hónaposan a hozzátáplálást az nem rossz csak hallgatott egy véleményre. Az sem rossz szülő aki 7-8 hónaposan kezdi a hozzátáplálást, mert biztosan annak is megvan az oka.Egymás véleményét mindig próbáljuk meg tiszteletben tartani, ez a legfontosabb. 

Szerintem az a legegyszerűbb, ha kiválasztunk egy táblázatot, ami nekünk leginkább tetszik és megfelel az igényeinknek és ahhoz tartjuk magunkat. Ha elhatároztuk, hogy xy alapján csináljuk, akkor ne nézelődjünk másfele, mert csak elbizonytalanodunk. 

Én ezt a táblázatot választottam:

 img_2722.JPG

 

Kinyomtattam és kiakasztottam a hűtőre, különböző színekkel jelölöm, hogy mit szeret, mit nem eszik meg és mi az, amire érzékeny.

Az sem segít, hogy a bébiételek hónap ajánlása gyakran teljesen eltér a táblázatunktól. Persze ennek is megvan az oka. Egy 4 hónaposan adható epres bébiételből teljesen ki van vonva minden allergizáló anyag. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ha ilyen ízű bébiételt kap a baba, akkor az eper van vezetve.

Mi négy hónaposan kezdtük orvosi ajánlásra a hozzátáplálást, mert Lili nem volt hajlandó megenni a tápszert. Így visszagondolva kicsit korai volt, nem volt még teljesen készen rá. Ez abban nyilvánult meg, hogy nem igazán volt partner az etetések során. Már betöltötte a hat hónapot, mire szépen nyitogatni kezdte a száját.

Én itt is annak a híve vagyok, hogy haladjunk a baba tempójában és ne erőltessük rá a dolgokat. Lili pl. utálja a cukkinit, ezért hiába bírja a szervezete, egyszerűen nem akarja megenni semmilyen módon, ezért nem is adok neki. Viszont vannak olyan ételek is amiket nem bír, mert kiütéses lesz. Meglepő módon ilyen az alma illetve a körte. Amint almát eszik, rögtön kiütéses lesz a halántéka.

img_2726.JPG

Sütőtököt viszont bármilyen mennyiségben képes elfogyasztani. Elvileg három étkezésünk már ki van váltva, gyakorlatilag ez nem mindig van így. Nagyon sok minden befolyásolja az étvágyát illetve, hogy milyen módon szeretne enni. Pl. ha fogzik egy baba akkor nem biztos, hogy a kanalas ételt elfogadja, hiszen zavarja az ínyét a kanál. Ebben az esetben nem szabad kétségbeesni, hogyha kevesebbet eszik a baba vagyha nem fogadja el a pürét. Előfordult nálunk is ilyen. Ha pár kanál után látom, hogy ez nem csúszik neki, akkor megpróbálkozom egy kis tápszerrel és nem görcsölök azon, hogy márpedig most főzeléket kellett volna ennie csirkehússal. Persze tudom, hogy ijesztő amikor nagyon keveset eszik a gyerek, de mihez képest eszik keveset? 6-7 hónapos baba, sőt egy ennél kisebb baba sem fogja éhen halasztani magát. Ha éhes akkor azt úgyis jelezni fogja így vagy úgy. Éppen ezért nem aggódom azon sem, hogy Lili mostanában rászokott az éjszakai evésre. Ez természetesen kellemetlen, hiszen az ember megszokta már, hogy nem kell este felkelni etetni, de előbb-utóbb úgyis leszokik majd róla. A régi védőnőnktől erre azt a tanácsot kaptam, hogy adjak neki egy kis vizet, amikor felkel. Szívem szerint mondtam volna neki, hogy igyon ő vizet, ha éhes és meglátjuk mennyire nyugszik meg. 

Az első két hónapban Lili nem volt hajlandó megenni a házi kosztot. Bárhogy próbáltam belecsempészni az üveges bébiételbe például a főtt krumplit, egyszerűen, ha megérezte a házi kosztot, akkor nem volt hajlandó enni. Egy darabig ez zavart, mert mi az, hogy nem ízlik neki az anyja "főztje"? Mindekinek az anyja főztje a legjobb. Meg azért ismerjük be, anyagilag sem mindegy. Nem erőltettem, viszont néha bepróbálkoztam, hátha elfogadja. Egy darabig sikertelen volt a kísérlet, de aztán hét hónapos kora előtt pár nappal már megette és azóta is elfogadja a házi pürét.

Azért nem kergetem magam hiú ábrándokba, az én hóbortos lányomnál ez egy pillanat alatt változhat.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven