Naptej, kalap, napszemüveg! Na de milyet?

Végre itt a jó idő, ezért beleástam magam a témába. Mit, milyet és miért?

Azt nem mondom, hogy okosabb lettem, mert rengeteg ellentmondásos információt találtam, de azért összeszedtem nektek, remélem picit azért hasznos lesz.

 

Naptej!

A babák 6 hónapos kora alatt semmilyen fényvédő nem ajánlott. 6 hónapos kor után jöhetnek a fizikai fényvédő krémek. A fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőr felszínen alkotnak védőréteget. Nagyjából olyan, mint egy vékony fényvisszaverő réteg a baba bőrén. Régen onnan biztosan fel lehetett ezeket ismerni, hogy vastag fehér réteget alkottak a bőrön. Manapság gyakran használnak nano alkotóelemet hozzá, ezért ez már nem látszódik, viszont itt jön a dilemma. Rengeteg magyar és külföldi cikket átrágtam ez miatt. Valahol azt írják, hogy éppen a nanorészecske miatt be tud jutni a bőrbe és ez károsíthatja a szöveteket, illetve akár még bőrrák is felléphet a későbbiek során ennek következtében. Viszont egy másik cikk szerint a kockázat minimális és az is csak abban az esetben, ha sérült bőrre kenjük a krémet. A harmadik verzió szerint, pedig ezek a termékek biztonságosan használhatók, mert az élő szövetig nem szívódnak be.

Abban viszont mindenki egyetértett, hogy az ezekben a krémekben előforduló nano titanium-dioxid, illetve nano cink-dioxid belélegezve tényleg veszélyes. Tehát, ha ilyen terméket választunk, akkor törekedjünk arra, hogy ne spriccelős verzióban. 

Nem igazán lettem okosabb, viszont muszáj volt venni valamit, ezért én egy Dm Babylove fizikai fényvédőt választottam Lilinek. 50 faktoros és nano titanium-dioxidot tartalmaz.

Bízom benne, hogy jól működnek  az ellenőrzések ezeknél a kencéknél és nem engednek forgalomba olyan terméket, ami káros lenne a babákra.

fullsizeoutput_238.jpeg

Kalap

Lili szerencsére elviseli a kalapokat, így nálunk még az sem feltétel, hogy kötős legyen. Az új védőnénink viszont egy nagyon jó dolgot javasolt, amit őszintén bevallom, nekem nem jutott volna eszembe. Az pedig nem más, mint a "légiós" sapka. Jó hosszan lelóg a nyakába és a vállára, így ott is kap egy kis extra védelmet a bőre. Úgyhogy a következő haditerv egy ilyet beszerezni.

img_3765.jpg

 

Napszemüveg

Ez ismét egy vitatott téma, ahol eléggé megoszlanak a vèlemények még orvosok között is. Egyes vélemények szerint szigorúan tilos, mert nem tanul meg a baba szeme védekezni az erős fénytől. A másik oldal viszont azt mondja, hogy a babák szeme ugyanúgy veszélyeztetett az UV sugárzás miatt, így a napszemüveg fontos kisgyerek korban is. Nem igazán tudtam, hogy most kinek higgyek, úgyhogy kikértük a háziorvos véleményét. Ő azt mondta, hogy mivel Lilinek nagyon világos a szeme, ezért ha elviseli magán a szemüveget, akkor mindenképpen hordja. A biztonság kedvéért a védőnőt is megkérdeztem, aki említette, hogy pont pár napja beszéltek erről a koraszülött osztály egyik orvosával és ők is amellett vannak, hogy a napszemüveg nagyon hasznos. Úgyhogy mi beruháztunk egybe. Természetesen fontos, hogy tényleg megbízható helyről vásároljunk napszemüveget, ami valóban UV szűrős, mert a "műszemüvegekkel" sokkal többet árthatunk a picinek. Mi a Brendonban vettünk egy Baby Banz szemüveget. Praktikus gumis kialakítású, így nem esik le a baba fejéről. Lili nagyon szereti, de őszinte leszek veletek. Baromi furán néznek ránk az utcán, amikor rajta van. 

img_3626.JPG

Egy dolog viszont nagyon fontos. Sose védjük a piciket babakocsira terített textilpelussal a napsütés ellen. Nagyon gyorsan felmelegszik a levegő a kocsiban és akár 10 fokkal is melegebb lehet, mint kint.

 

Kövessetek Facebookon, hogy ne maradjatok le egy bejegyzésről sem!

Instagramon is megtaláltok v.szani néven